En smakebit på søndag

Søndagens smakebit: Tiden er natt

Det er søndag og tid for en smakebit på søndag. Det er Mari som arrangerer denne utfordringen. Besøk gjerne siden hennes for å lese flere smakebiter, eller enda bedre : Delta selv!
Jeg er også blitt inspirert av bloggen Migrating Coconuts som har utfordringen Jorden rundt på 200 bøker. Dette er en antastisk mulighet til å bli kjent med litteratur over hele verden. JEG HAR LYST! (Men vet ikke om jeg tør å hive meg over et så stort prosjekt.) Nå har tanken ligget og surret i hodet mitt noen uker, og jeg tar meg i å se etter bøker fra nye land. Forleden dag kjøpte jeg ei bok av en russisk forfatter: Ljudmila Petrusjevskaja. Og da tenkte jeg at dette er mitt første innkjøp for å lese meg gjennom en hel verden! Så kanskje er jeg i gang nå?
En annen grunn til at jeg valgte denne boka, er at den handler blant annet om det å være mor. Jeg skal snart i gang med å lese Ta vare på mamma (som da vil bli mitt bidrag fra Sør Korea!) av Shin Kyung-sook. Denne boka leste jeg første gangen om hos Beathe (les gjerne anmeldelsen hennes!) Jeg synes det er spennende å lese om samme tema sett i lys av svært ulike ståsteder. 
Denne søndagen vil jeg altså dele en smakebit fra et land jeg ikke har lest bøker fra, og selvfølgelig da også en ny forfatter for meg. Boka er andre utgivelse i PETRUSJKA som er Cappelen Damms serie med russisk samtidslitteratur.

TIDEN ER NATT av Ljudmila Petrusjevskaja 

«Der stod jeg og skrek med bare fem rubler i veska, pluss en liten sum på bankboken, mors forsikring og litt bak gulvlisten etter at jeg hadde fått fem gjendiktningsjobber på grunnlag av ord-for-ord-oversettelser fra språk jeg ikke ante noe om, etter jeg hadde fortalt alle og enhver at jeg hadde en dissident-sønn i fengsel på grunn av falske anklager, og en datter som hadde født en unge så og si uten noen far – to studenter uten stipend inn over nevene og nå et barnebarn attpåtil, og herregud, bleier og støvler og det hele!» (side 74)

Dette kan du lese bak boka:
Fortellingens hovedperson er dikteren Anna Adrianova, som har tatt stort ansvar for sin familie. Hun tar seg av barnebarnet Tim, som ikke er frisk, og som ofte blir ansett for å være ganske umulig. Datteren Aljona er helt på kant med moren, hun inngår et ganske mislykket og kortvarig ekteskap, får to barn til med andre menn og ender opp med å hate sin mor, enda hun tar seg av sønnen. Anna Adrianovna tar seg også av sin gamle mor, som ligger på psykiatrisk sykehus, men skal flyttes derfra til et sykehjem. Sønnen Andrej er nettopp kommet ut av fengsel og utnytter og presser moren det beste han kan og driver konen til fortvilelse, så hun vil skilles.
Petrusjevskajas prosa byr på mange arketyper – offeret, den foreldreløse, moren, den prostituerte. Det hele kunne ha gitt et ganske svart og deprimerende bilde av disse menneskenes liv og tilværelse. Det er et stort persongalleri i denne lille boken, men den sentrale linjen i fortellingen er bestemor, mor, datter, forholdet mellom dem, og opplevelsene de har i sine liv, formidlet gjennom Anna Adrianovas sinn.
GOD BOKSØNDAG, KJÆRE VENNER!!!

4 tanker om “Søndagens smakebit: Tiden er natt”

  1. Tusen takk for fin smakebit og link til meg:-) Denne boken ble jeg veldig nysgjerrig på så den må jeg notere meg ned. Har også sett den utfordringen om "jorden rundt på 200 dager" men har heller ikke våget meg…men kanskje du allerede er i gang? har lyst til å finne på en utfordring selv men vet ikke helt hva..så vi får se. Ha en kjempefin dag:-)Beathe

Jeg setter stor pris på om du legger igjen en kommentar! Jeg skal gjøre mitt beste for å svare alle. Ønsker deg en GLAD dag!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s