Boken på vent, Hjelpearbeid

Boken på vent: Nord-Korea

Tidligere i måneden hadde jeg et foredrag på adopsjonskurs om å adoptere barn med spesielle behov. Som takk for dette, fikk jeg et gavekort på Norli, verdens beste betaling 🙂 Ingen bok passet bedre å bruke dette gavekortet på enn boka til Kim Eun-sun: Nord Korea – 9 år på flukt fra helvete. Denne boka regner jeg med å lese i løpet av april eller mai. Første gang jeg hørte om den var på Beathes bokhylle, og her kan du lese omtalen hennes. Det er også Beathe som hver tirsdag arrangerer Boken på vent, besøk siden hennes for å lese om flere gode bøker 🙂
Dette står bak på boka:

I Seoul bor en student som lever et normalt liv men ingenting ved fortiden hennes er normalt. Som liten jente flyktet hun fra verdens mest lukkede og undertrykkende diktatur, Nord-Korea. Dette er hennes historie. I 1998 har hungersnøden i Nord-Korea allerede kostet hundretusener av liv. Eunsun er 12 år og utmagret av hungersnød. Sammen med moren og søsteren ser de bare en utvei: å rømme til Kina for å unnslippe sult. De legger ut på en utrolig og farlig fl ukt, der ingen hindre stanser dem. Selv ikke da de blir arrestert og hjemsendt til Nord-Korea, der de havner i fangeleir. Tortur og avhør knekker dem ikke, og de fi nner styrke til å rømme igjen. Tilbake i Kina lever de som slaver uten papirer, stadig jaget av politiet. Som en siste kraftanstrengelse bestemmer Eunsun Kim seg for å krysse den mongolske ørkenen for kanskje å nå frem til friheten i Sør-Korea. Eunsun Kim har nå valgt å fortelle om sin reise, for å gi en stemme til de tusenvis av menn og kvinner som hver dag prøver å krysse grensen for å unnslippe sult og helvete i det totalitære Nord-Korea. Man får et innblikk uten sidestykke i Nord-Korea, og landets forhold til Kina og Sør-Korea. Samtidig er det en sterk påminnelse om at den grad av frihet vi har, er noe vi må forstå og kjempe for. En bok som ikke slipper tak i leseren før siste side er lest, og blir sittende i lenge etterpå. GRIPENDE FORTELLING SOM LAR HELE VERDEN FÅ VITE HVA SOM SKJER I NORD-KOREA

Jeg må si jeg både gruer og gleder meg til å lese boka …
Og når jeg først har dere her, vil jeg gjerne benytte anledningen til å fortelle litt om Verdens Barns arbeid for barn i Nord-Korea. Verdens Barn er en av veldig få i hele verden som får komme til Nord-Korea  med hjelpesendinger. Her kan du lese mer om hvordan Verdens Barn har fått hjelpe flere barn på barnehjem gjennom nesten 10 år. I år har også foreningen startet opp med fadderskapsordning for barnehjemmet de samarbeider med. For noen år siden var jeg på Verdens Barns landsmøte, og der fikk vi se film fra en av turene til Nord-Korea med hjelpesending. Det var utrolig sterkt og godt å se at barna brukte klærne de hadde fått i en tidligere sending, at de fikk mat, at de smilte, sang og danset. Og så gjorde det sånn inntrykk å se at hver avdeling på barnehjemmet var delt inn i avdelinge markert med tanks, granater og gevær. Det var så makabert at jeg ikke visste om jeg skulle le eller gråte! 
Men det var godt å se at hjelpen kom frem – det nytter 🙂

4 tanker om “Boken på vent: Nord-Korea”

  1. Så fint å få en slik oppmerksomhet, men etter et slikt foredrag var det på sin plass! Å adoptere er et stort emne i seg selv, og å adoptere barn med spesielle behov anser jeg for å være et stort tema under der igjen. Flott at noen gjør det :)Takk for informativt innlegg, boken er notert!

  2. Det må være utrolig interessant å få være med på noe slikt, og for et flott arbeid som blir gjort for barna i nord- korea. Veldig flott innlegg Pia, og jeg er spent på hva du synes om boken når du har lest den. Ha en fin dag!

  3. Denne så jeg vi akkurat fikk inn på jobb. Jeg leste bakpå den og tenkte at den burde jeg lese så den havnet på leselisten. (Sammen med 500 andre). Men noen er jo viktigere enn andre!

  4. Denne boken MÅ jeg lese! Kanskje jeg kan låne den av deg, Pia, når du har lest den?Kan ikke tenke meg en mer aktuell bok enn denne!

Jeg setter stor pris på om du legger igjen en kommentar! Jeg skal gjøre mitt beste for å svare alle. Ønsker deg en GLAD dag!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s