Autisme, Mark Haddon

Bokomtale: Den merkelige hendelsen med hunden den natten

haddonJeg har omsider lest Den merkelige hendelsen med hunden den natten av Mark Haddon. Boka har stått på ønskelista mi lenge, for jeg har hørt så mye fint om den. Jeg har også hatt lyst til å lese denne boka fordi den handler om autisme, som selvsagt gjør at jeg blir nysgjerrig. Autisme er noe veldig fint, og det er Den merkelige hendelsen med hunden den natten også. Nydelig bok! Og for å ha sagt det med en gang: Dette er en bok som ikke kan forklares – den må erfares!

Mark Haddon er engelsk, og bokas handling foregår i Swindon og London, så nå har jeg besøkt mitt 20. land i min litterære jordomseiling. Her går det unna –  bare 180 bøker og land igjen 😀

Den merkelige hendelsen med hunden den natten handler om Christopher, en femten år gammel gutt som har autisme. Det er læreren hans, Siobhan, som har utfordret ham til å skrive en bok. Boken ligner ikke noen annen bok jeg har lest, og jeg har mer enn en gang underveis i boka lurt på hvordan jeg hadde reagert på denne boka om jeg hadde lest den før jeg selv hadde et barn med autisme. Jeg tror neppe jeg hadde likt den, i alle fall ikke så godt som nå. Den merkelige hendelsen med hunden den natten er en vidunderlig herlig bok, med en autists fantastisk herlige perspektiv på livet.

Jeg trakk gaffelen ut og løftet Wellington opp og knuget ham inntil meg. Han bødde fra sårene etter høygaffelen.          Jeg liker hunder. Man vet alltid hvor man har dem. De har bare fire følelser. De er glade, triste, gretne eller konsentrerte. Dessuten er de trofaste, og så lyver de ikke. For de kan jo ikke snakke.

Den merkelige hendelsen med hunden den natten begynner med at Christopher finner naboens hund drept med en høygaffel. Når polititet viser seg å ikke gjøre noe mer for å finne hundens morder, bestemmer Christopher seg for selv å løse mordgåten. Etterhvert som han jobber med saken, viser det seg at han ikke bare løser mordgåten, men også må nøste opp andre hemmeligheter.

Den merkelige hendelsen med hunden den natten er også så mye mer enn en krimfortelling. Christopher er matematiker, og gjennom hele boka ser vi hvordan matematikk er med på å skape orden når det blir kaos rundt Christopher. For meg som ikke har noe «mattehode», så har jeg lært mye nyttig matematikk av denne boka. For eksempel har jeg lært hvordan man enkelt kan finne primtall. Videre er den også en lærebok i begreper. Se hva Christopher har å si om ordet «metafor»:

Ordet metafor betyr å bære noe fra ett sted til et annet. Det stammer fra det greske ordet meta (som betyr fra ett sted til et annet) og φέρειν (som betyr å bære), og man bruker det når man skal beskrive noe med et ord som ikke er det samme som det det skal beskrive. Det betyr at ordet metafor selv er en metafor.
Men jeg synes man heller skulle kalle det en løgn, for en dag kan ikke ligne en pytonslange, og det er ingen som har skjeletter i skapet.

Den merkelige hendelsen med hunden den natten er også rik på illustrasjoner. Se så herlig:

20140317_214639 20140317_214740 2014-03-17 21.49.30 2014-03-17 21.48.53

Jeg har lenge hatt lyst til å lese Hunden fra Baskerville. Og etter å ha lest Den merkelige hendelsen med hunden den natten har jeg enda mer lyst. For boka inneholder nemlig en ganske grundig omtale av denne klassikeren.

Ikke minst er Den merkelige hendelsen med hunden den natten en nydelig fremstilling av hvordan en person med autisme tenker og opplever verden. Det er en vakker bok, annerledes bok, trist bok og hjertevarm bok.
Har du ikke lest den, så gjør det!

10 tanker om “Bokomtale: Den merkelige hendelsen med hunden den natten”

  1. Dette høres utrolig fristende ut. I Nysgjerrigper er det en gutt med Aspergers som er hovedperson, og dette ga mersmak til å lese videre om mennesker med dette og lignende problemer. Bestiller boken med en gang. (Jeg har samlest med min sønn i helgen, og nå er blogginnlegget «hans» ute. Han er selvfølgelig veldig spent på om han får noen kommentarer…) Ha en super tirsdag!

Jeg setter stor pris på om du legger igjen en kommentar! Jeg skal gjøre mitt beste for å svare alle. Ønsker deg en GLAD dag!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s