Krim, Ninni Schulmann

Bokomtale: Jenta med snø i håret

Jeg har denne påsken gjort meg et nytt forfatterbekjentskap: Ninni Schulmann. Jenta med snø i håret er hennes debutbok, og den kom ut i 2010. Det blir ikke den siste boka jeg leser av denne forfatteren, og det kan jeg garantere, for jeg er allerede godt i gang med nummer to i serien om journalisten Magdalena Hansson.

Deprimert og lei etter en opprivende skilsmisse flytter Magdalena sammen med sønnen Nils fra Stockholm til bittelille Hagfors. Selv om hun innser at hun nok flykter fra problemene sine, så tror hun det vil bli godt både for henne og sønnen å komme bort fra storbyens larm og ståk. Som redaksjonsansvarlig i den lille lokalavisa forventer hun at jobben blir både rolig og «kjedelig» med saker som Røde kors-tilstelninger og reportasjer fra kommunestyret eller gamlehjemmet.

Men da hun ankommer bygda, forsvinner det ei 16 år gammel jente sporløst. Ikke mange dagene etter finner de et lik av ei ung jente. Plutselig står Magdalena midt i en drapssak. Ved siden av dette dukker det opp tegn som viser at det foregår bordellvirksomhet i bygda, men dette har ikke politiet kapasitet til å etterforske før drapssaken og forsvinningssaken er løst. Sammen med kollegaen Jens Fotograf (som han heter på mobilen hennes) velger Magdalena å snoke i bordellvirksomheten selv.

Dette var virkelig kjekt å lese! Velskrevet og spennende bok med god driv. Ikke minst var det en virkelighetstro handling og realistisk persongalleri. Ninni Schulmann viser god menneskekunnskap, og får frem noen av de vanskelige sidene ved menneskelivet, spesielt når det gjelder de etiske valgene som ikke alltid er så enkle når de «rammer» oss selv …

Handlingen i boka tar også utgangspunkt i virkelige hendelser fra Hagfors. Selv om historien rundt er oppdiktet, så setter det perspektiv på boka (og livet!)

Jeg håper det kommer mange, mange flere bøker fra Ninni Schulmann! Jenta med snø i håret var drivende god, og det er den neste boka også: Gutten som sluttet å gråte.

Folkens! Leser du påskekrim? Eller ser du krim på TV?
Uansett: God påske! 🙂

10 tanker om “Bokomtale: Jenta med snø i håret”

 1. Denne las eg då den kom på norsk i 2012, og syns den var heilt grei. Eg har ennå ikkje kome lenger enn denne boka, men dei andre står på want-to-read på Goodreads. Iføge nemnte nettsted kjem fjerde bok ut på svensk denne månaden 😉

  Eg les påskekrim, akkurat nå leser eg ei novellesamling av Agatha Christie, og har planer om fleire Christie-bøker. Elles har eg sett påskekrim i form av «Arthur & George» onsdag og torsdag og i dag er det Foyle som skal løyse gåter. I år har eg beint fram og høyrt påskekrim på radioen sidan Jørn Lier Horsts prisbelønna krimroman «Jakthundene» vart gjort om til radioteater 🙂

  God påske, Pia!

  1. Ja er det ikke rart med den smaken 😉 Agatha Christie står på min ønskeliste. den eneste jeg har lest av henne er Ti små negerbarn (heter den det?), men det må være neste 30 år siden (jeg var veldig ung da jeg leste den! Er ikke – er ikke – er ikke (!) gammel :O )

 2. Som Elida leste jeg denne boka da den kom på norsk i 2012, og er helt enig med deg. Dette var en skikkelig brakdebut. Jeg har ikke lest mer fra forfatteren, men det er fordi det har vært så utrolig mange krimbøker gitt ut siden dengang. Godt med en påminnelse, for jeg likte boka og forfatterens skrivestil veldig godt!
  Gamle? Bokbloggere blir ikke gamle så mye nytt og ferskt som vi leser. Vi er som utsøkt rødvin. Vi blir bare bedre og bedre jo mer vi modnes 😉

  1. Ja, nå har jeg lest to av forfatteren 🙂 Plottene er jo verken revolusjonerende eller vanskelige å gjennomskue, men det er noe med drivet og realismen i fortellingene. Og menneskene. De treffer i alle fall meg 🙂 Skal nok lese mer av Schulmann, men først må jeg gjøre meg klar til biografisirkelen og crimes and punishments …

 3. Jeg har ikke sett noe påskekirm på Tv enda, da jeg har vært helt opplsukt i Fauskangers Skamtenget som jeg leste ferdig i natt. Mysteriekrim på sitt beste. I dag har jeg lest ferdig krimantoligien Årets krim 2015, og senere i kveld starter jeg på Nattevandreren, en ny norsk krim av året, retrokrim det og, fra 1900.
  Ellers skal jeg skrive ferdig et intervju md Frode Granhus som jeg tenker å publisere i morra… Krim for alle penga!

  1. Retrokrim høres gøy ut! Mulig jeg må finne den boka, jeg er ikke så god på å lese årets utgivelser, og det er i grunnen litt kjedelig. Men man skal jo ha tid også, og nye bøker blir faktisk nedprioritert. Men siden det er krim rekker den sikkert ikke engang langlistene, kjenner jeg bokbloggerne reett …

 4. Flott omtale! Jeg har lest boken, men det er nok en av de bøkene jeg ikke husket handlingen av, så dette var greit å lese. Kjekt at du likte den, for det gjorde jeg også.
  Jeg er på påskeferie hos svigers, så her blir det påskekrim på tv hver kveld. Gleder meg til Foyles i kveld, det husker jeg fra «forlengesiden», da jeg så tv. Jeg har også lest krim, både Adler-Olsen som jeg ble ferdig med i dag og Skamtegnet som jeg tilfeldigvis har samlest med Anita og fosset gjennom på et døgn. Ønsker deg en fortsatt super påske!

  1. Jeg gleder meg også til Foyles i kveld 🙂 jeg fant Adle-Olsen her forleden da jeg ryddet, og han er enda ulest hos meg. Hvorfor skjønner jeg ikke helt …

Jeg setter stor pris på om du legger igjen en kommentar! Jeg skal gjøre mitt beste for å svare alle. Ønsker deg en GLAD dag!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s