Eksistensialisme, Franz Kafka, Modernismen, Surrealisme

Bokomtale: Prosessen

Sommerferien startet med en ukes avspasering, mannen i Berlin, ungene i SFO og barnehage mens mor hadde date med Storytel. Underveis forsvant en container med rot, et rom fikk ny look og kaoset lever heldigvis godt enda.

En av bøkene jeg hørte mens jeg arbeidet, var Prosessen av Franz Kafka. Så nå er jeg faktisk halvveis i mitt klassikermål for året. I fjor klarte jeg 0 % av dette målet, så nå kan jeg si meg godt fornøyd! Boka gir også et kryss i 1001 bøker jeg må (men ikke skal) lese før jeg dør, samt et kryss på Tsjekkia i min litterære verdensomseiling.

Prosessen heter boka. Frem til jeg var 25 år (eller var det 28?) trodde jeg boka het Kafkaprosessen. Det fine med alt vi ikke kan, eller ikke helt har grep på, er at det gir oss muligheten til å lære noe nytt hver dag. Prosessen er en av de bøkene jeg har hatt lyst til å lese lenge, men som er så lett å utsette litt til … og litt til … Men nå er den altså lest, eller hørt, riktignok, og det er jeg glad for. Når sant skal sies, hadde det nok vært en fordel for meg å lese boka fremfor å høre den på lydbok. Først og fremst fordi jeg har en tendens til å forsvinne i tankene mine når jeg hører på bok. Men også fordi dette var en gammel innspilling. Sånn ordentlig gammel med suselys i bakgrunnen og rar klang. Sverre Wilberg var en god oppleser, absolutt, men jeg ble nok litt susete i hodet etterhvert.

Storytel skriver dette om boka:

Franz Kafkas ‘Prosessen‘ er en av verdens mest berømte bøker, og ble i 1991 kåret til århundrets bok av Den norske bokklubbene. Boken er en ufullendt, surrealistisk roman, og regnes som Kafkas hovedverk. Romanen handler om «Josef K.», som vekkes av politiet en morgen og arresteres uten å få opplyst hva han siktes for. I romanen følges hovedpersonens vei gjennom et absurd og labyrintisk rettssystem. Den har gitt navn til begrepet Kafka prosess, en betegnelse på en umulig kamp mot et ugjennomsiktig byråkratisk system.

Prosessen begynner med at Josef K, omtalt som K, blir vekket av noen ukjente menn som kommer og henter ham til et rettsmøte. K får ikke vite hva han er anklaget for. Alle ser ut til å vite det, bortsett fra ham selv. Men han er heldig, for selv om han er arrestert får han bo hjemme og gå på arbeidet sitt i banken.

Herr K gir ofte uttrykk for hvor urettferdig og meningsløs denne prosessen er. Mens jeg lyttet til boka var jeg ofte frustrert over denne absurde rettsprosessen, og hvor umulig det var for K å forsvare seg. Jeg følte ofte at boka manglet et mål, og skjønte ikke hvordan boka kunne få en god slutt. Det hadde den heller ikke. SKikkelig dårlig, faktisk. Nesten så dårlig at jeg angrer på boka.

Men nå, når det har gått litt tid og boka har fått synke inn litt, er jeg mer fornøyd. Ikke med slutten, men med boka. For vel så viktig som rettsprosessen, er Ks personlige, indre prosess. Vi får følge hans møte med en høyst tvilsom rettsprosess. Hvordan han taklet den, hans møte med mennesker som visste mer om hans anklager enn han selv.  Hvem kan ha stole på? Kan han stole på seg selv? Bør han spille med? Eller bør han kjempe for sin uskyld? Er det lurt å anklage systemet?

Boka er både surrealistisk og eksistensialisltisk. Den er veldig lettlest, selv om det går litt rundt for meg noen ganger. For ord og handlinger glir litt over i hverandre til tider. Jeg tror rett og slett at jeg må lese boka en gang til en vakker dag. I papirformat. Den står i bokhylla mi og venter.

Har du lest Prosessen av Franz Kafka? Hva synes du?

6 tanker om “Bokomtale: Prosessen”

Jeg setter stor pris på om du legger igjen en kommentar! Jeg skal gjøre mitt beste for å svare alle. Ønsker deg en GLAD dag!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s