Agnes L. Matre, Psykologisk thriller

Bokomtale: Kledd naken

Det er stille på bokfronten for meg denne hausten. Studier, jobb, hus og heim krev sitt, og eg har bestemt meg (noko motvillig) for at eg rett og slett ikkje har tid til å lesa «berre for gøy» denne hausten. Men ei bok har eg gledd meg til lenge, og den har eg prioritert å lesa sjølv om eg absolutt ikkje har hatt tid til det! Det er boka Kledd naken av Agnes Lovise Matre.

For halvanna år sidan las eg førsteutkastet til manuset til boka. Allereie då såg at dette var ei god bok. Det var spanande å vera med og testlesa, å få komma med både gode og dårlege tilbakemeldingar. Å få lov til å komma med innspel til kva eg syntest fungerte bra, og det som eg ikkje syntest fungerte så bra. Eg må seia at eg var svært spent då eg skulle lesa Kledd naken om att. Kor store ville endringane vera? Eg hugsar eg hadde to innvendingar til boka – ville dei vera der fortsatt? Ville det vera kjedeleg å lesa boka ein gong til?

Frå bokas bakside:
I det lille og idylliske bygdesamfunnet Øystese i Hardanger tar alle vare på hverandre, men hva skjer den dagen idyllen sprekker, og en av deres egne gjør det utenkelige? Etter en fuktig fest på en dans i bygda blir Iselin brutalt voldtatt av en nær venn av familien. De tette båndene i det lille bygdesamfunnet, og skammen over at hun har satt seg selv i en situasjon der han kunne forgripe seg, gjør at hun velger å holde overgrepet for seg selv. Et valg som får fatale konsekvenser når ryktene i bygda begynner å svirre, og gjerningsmannen blir mer og mer truende. Iselin er svært preget av overgrepet, og det blir ikke bedre av at overgriperen til enhver tid lusker rundt henne og familien hennes.

Det kan eg seia fyrst som sist: Kledd naken har vore gjennom ei reise! Sjølv om histoaria var akkurat den same, så var det gjort mange enringar. Alle til dei betre! (Sjølv om eg sakna den vakre innleiinga frå fyrsteutkastet …) Manuset eg las for halvanna år sidan var bra! Boka eg las no var svært bra! På alle plan! Eg var faktisk overraska over kor bra boka var blitt! Eg visste jo ho ville verta bra. Men eg forventa «kun» bra bok om eit viktig og aktuelt tema. Eg venta ikkje høg litterær kvalitet! Dette høyrdes kanskje litt teit ut, men det er meint som ein kompliment. eg les mange gode bøker, men langt frå alle har høg litterær kvalitet. Det har Kledd naken. På alle plan.

Det var ei så spennande og levande nerve gjennom heile boka, eg hadde problem med å legga ho frå meg. Det var monge overraskande vendingar, sjølv for meg som kjende historia frå før. Agnes skriv så levande, og eg kjenner angsten krype inn i meg når Iselin blir stadig meir gripen av angsten. Eg er så sint så mogen gonger på overgriparen. På Iselin. På mannen hennar. På lensmannen. På bygdedyret. Det er så lett å kjenna seg att i mange av reaksjonane. Det er så lett å kjenne seg att i dei vanskelege relasjonane.

Eg er som alltid litt ambivalent til bøker med open slutt. Det er eg denne gongen og. Men eg har høyrt rykter og ein oppfølgar, så då kan eg (nesten) tilgje Agnes den opne slutten.  Kledd naken var intet mindre enn fantastisk! Eg les gjerne vidare på historia om Iselin 🙂

Du: No har eg vel lov til å vera stolt over at eg har namnet mitt i ei bok? 😀

takk i kledd naken

Andre om Kledd naken:

Mariannes ebokhylle
Tine
Beathe
Artemesias verden

11 tanker om “Bokomtale: Kledd naken”

 1. Jeg er enig med deg, savnet den fine innledningen jeg også selv om jeg glemte å få det med i omtalen min! Jeg likte ikke slutten første gang jeg leste og er glad for at hun endret den noe, selv om det er en åpen slutt ennå.. Gleder meg også til oppfølgeren selv om jeg er noe usikker på hva som da kommer.
  Veldig kjekt å få være med på dette, å lese et utkast og deretter det ferdige produktet. Agnes må gjerne skrive flere bøker av denne typen for det mestrer hun til gangs.
  Jeg forstår godt du har en travel tid med hus & hjem, jobb og studier, det er krevende og gir ikke rom for noe særlig utenom. Jeg var gjennom det samme når jeg tok utdannelse når yngstemann var halvannet år.

  Tusen takk for link og det var kjekt å høre litt fra denne kanten.
  Ha en fin ettermiddag,Pia 🙂

  1. Jeg likte heller ikke slutten i forrige utkast. Det var utrolig spennende å se hvor annerledes boka ble, uten at historien ble endret. Resultatet var ei fantastisk bok, og da mener jeg selv at jeg er svært upartisk. For dette var virkelig langt over forventingene mine! Nå venter jeg også spent på oppfølgeren 🙂
   Ha en glad dag, Beathe 🙂

 2. Flott innlegg, levende beskrevet om din leseoplevelse. Sikkert spennende å lese manus før ferdig bok og se hvordan resultatet blir til slutt. Man får et annet forhold til boka. Enig at det var ei god bok. Takk for link..)

  1. ja, det var utrolig spennende å få være med og testlese. Det var helt annerledes på den måten å gi tilbakemelding på hva som hv bra og ikke bra. Og veldig kjekt å se at mine to største innvendinger var tatt med og gjort noe med. Ikke sikkert bare pga meg, men kjekt likevel 🙂
   Ha en glad dag 🙂

 3. Veldig kjekt å lese din omtale, både av boken og av prosessen du har vært gjennom med testlesing. Jeg syntes også det var gøy å bli spurt, og ble veldig overrasket over hvor lik men allikevel ulik det ferdige resultatet ble. Enig med deg at dette er en viktig bok, som er velskrevet og spennende. Jeg følte ikke at slutten ble så åpen som jeg første hadde trodd, men litt overlot hun til leseren å bestemme. Vi får glede oss til fortsettelsen 🙂

  1. Ja, slutten ble bedre denne gangen synes jeg 🙂 og det er bare å glede seg til fortsettelsen! Dersom forfatteren blir like mye bedre til neste bok som hun ble til denne boka, så har vi mye å glede oss til!

Jeg setter stor pris på om du legger igjen en kommentar! Jeg skal gjøre mitt beste for å svare alle. Ønsker deg en GLAD dag!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s