Historisk roman, Ivo Andric, Realisme

Bokomtale: Broen over Drina

broen-over-drinaHvordan kan man skrive en bok på 350 sider om en bro? Ikke bare en bros 400 år lange historie, men like mye om hva denne broen har gjort for menneskers – individets og fellesskapets – historie.

«Kapijaen er den viktigste delen av broen, slik som broen er den viktigste delen av byen. Eller som en tyrkisk reisende, som Visjegrad-folket hadde bevertet godt, skrev i sin reisebok: «Eders kapija er broens hjerte, og den er hjertet til denne byen som alltid vil fortsette å leve i hjertet til den som har besøkt den.»»

For en fascinerende fortellerstemme Ivo Andrić har. Med sin milde røst har han grepet oss med sine fortellinger om denne enkle broen over elven Drina. Menneskene i byen Visjegrad, med muslimene og de kristne på hver side av elven, har gjennom århundrer vært både splittet og bundet sammen gjennom broens tilstedeværelse. Broen som har vært et samlingspunkt, en grensepost og et skuepunkt for både liv og død.

«Slik er det da at byens barn tilbringer sin tid med lek og eventyr omkring broen. Men så snart de blir voksne, flytter de opp på den, eller rettere sagt opp på kapijaen. Her får deres unge fantasi ny næring og nytt spillerom; men her er det også at livets sorger, kamper og forretninger tar til.»

Gjennom alle århundrene i broens historie har vi lært om bosniere, serbere, tyrkere og østerrikere. Vi har lært om grenser som har endret seg. Mennesker som har endret seg. Om tiden som både det evige og uforanderlige. Vi har lært at en bro kan være både splittende og samlende. Ikke minst den usynlige broen menneskene imellom.

«Slik vokste stadig nye slektsledd opp omkring broen, men selv ristet den av seg alle spor som forgjengelige luner og innfall etterlot seg på den, ristet dem av som støv og forble som alltid uforandret og uforanderlig.»

Broen over Drina anbefales virkelig, selv om den til tider var noe tung å lese. Men det kan jeg ikke skylde på boka, for boka var det ingenting feil med. Jeg skulle bare ha vørt litt mer tilstedeværende i det lille hodet mitt før jeg la på reise til Bosnia-Hercegovina.

Og ikke bare fikk jeg besøkt enda et nytt land i verdensomseilignen min – jeg fikk krysset av nok en bok på 1001-listen – yay! Få tips til flere gode bøker du må lese før du dør inne hos Lines bibliotek.

9 tanker om “Bokomtale: Broen over Drina”

  1. Jeg har lest ganske lite om denne boken tidligere, men synes den høres interessant ut. Å bruke en bro som utgangspunkt for å skrive om 400 års historie, er sånt som jeg pleier å like. Takk for tipset! 🙂

Jeg setter stor pris på om du legger igjen en kommentar! Jeg skal gjøre mitt beste for å svare alle. Ønsker deg en GLAD dag!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s