Afewrq Gebre-Iyesus, Historisk roman, Romanse, Ukategorisert

Bokomtale: Tobbia – en etiopisk romanse

tobbia_omslag

Det er en verden av bøker der ute, og jeg har satt meg fore at jeg skal lese en bok fra alle verdens land. Nå har jeg lest min første etiopiske roman, og det var en vakker og dramatisk reise.

Tobbia – en etiopisk romanse er skrevet av Afewerq Gebre-Iyesus. Boka blir av mange regnet som den første etiopiske moderne roman, og ble gitt ut i 1908.

To ordtak sier:

En godhjertet person låner,
mens en ubarmhjertig person krever.

Den barmhjertige gir lån,
han vil ikke ha ros for sine gaver.

Med disse to ordtakene åpner historien om Tobbia, hennes familie og hennes land. I Etiopia er kulturen slik at man ikke gir gaver, men låner. Den som får en gave, bør gjengjelde den. Den som gir en gave, bør gi den anonymt slik at han ikke roses for sin gavmildhet.

Tobbia og Wahid er tvillinger. Da de er seksten år gamle, taper landet deres en krig, og faren, som var en vel ansett general, blir solgt som slave. Wahid drar ut for å lete etter faren for å se om han kan kjøpe ham fri. På veien møter han en kjøpmann, som gir ham penger, som Wahid tenker han skal spare til løsesummen. Senere viser det seg at kjøpmannen har funnet faren og kjøpt ham fri. Wahid, som ikke kjenner navnet på denne kjøpmannen legger ut på reise for å finne ham og gjengjelde ham for hans gave. På veien er det Wahid som blir tatt til fange og solgt som slave.

Etter en tid, når Wahid ikke kommer hjem, bestemmer Tobbia og faren seg for å dra ut og lete etter broren. For at Tobbia skal kunne reise trygt, kler hun seg som en gutt. Underveis blir de tatt til fange av animister, de selv er kristne. Kongen tar Tobbia og faren til nåde, og lover å hjelpe dem slik at de kan komme hjem til moren igjen.

Historien om Tobbia er fra 300-tallet, perioden da landet ble kristnet og samlet til en enhet. Tobbia er modig, vakker, klok og karakterfast. Navnet hennes er en variant av Etiopia, slik navnet brukes i provinsen der Afewerq Gebre-Iyesus kommer fra. Tobbia blir bildet, symbolet på det som er godt i landet. Historien er fiktiv, men realismen i boka ligger i at det er en historie som kunne ha vært.

Tobbia – en etiopisk romanse er en lettlest, annerledes og god bok. Anbefales 🙂

1 tanke om “Bokomtale: Tobbia – en etiopisk romanse”

Jeg setter stor pris på om du legger igjen en kommentar! Jeg skal gjøre mitt beste for å svare alle. Ønsker deg en GLAD dag!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s