Agnes-Margrethe Bjorvand, Astrid Lindgren, Barnelitteratur, Biografier, Lisa Aisato

Bokomtale: Astrid Lindgren

Jeg har lest en nydelig, liten biografi om en av mine barndomshelter, Astrid Lindgren. Det er Agnes-Margrethe Bjorvand som har skrevet boka, og Lisa Aisato har illustrert den.

colorr.pnp

9788202441654Historien til Astrid Lindgren kjenner jeg ganske godt fra før, men i denne boka fikk jeg likevel lært veldig mye nytt.  Det er så mange sitater av Astrid LIndgren som jeg er så glad i – jeg har tenkt at dette må være en dame med bein i nesen og masse sunt og godt bondevett. Det har jeg fått bekreftet gjennom denne biografien. Boka forteller både om hennes liv, verdier og relasjoner. Boka viser hvordan hennes eget liv har vært en inspirasjonskilde til alle de flotte historiene vi kjenner gjennom Pippi, Emil, Madicken og mange flere herlige personer.

Jeg tror at grunnen til at så mange har lest og likt historiene til Astrid Lindgren, er at de er så levende og virkelighetsnære. Hun skriver for og om barn, hun leker med fantasien og er ikke så opptatt av de voksnes rammer. I Astrid Lindgrens verden kan barna kjenne seg igjen, samtidig som de kan bruke  fantasien. Det har vært fascinerende å se hvordan hennes eget liv har gitt liv til alle disse fantastiske fortellingene.

Lisa Aisato er også en helt fantastisk illustratør. Jeg har tidligere lest Fugl, en barnebok som berørte meg sterkt gjennom de aldeles vakre bildene. Slik var det her også – en levende Astrid Lindgren poppet ut av bildene. Bare de er verdt å lese boka for.

Selv om jeg likte boka svært godt, så undrer jeg meg over hvem som er målgruppa for denne boka. Innholdsmessig så er det mye tekst og informasjon, så jeg tenker 9+. Samtidig synes jeg teksten er ganske barnslig skrevet, og at det kanskje blir litt enkelt språk for denne aldersgruppen. OG så lurer jeg på hvor mange av dagens barn og unge som har lest bøkene til Astrid Lindgren – er dette en bok som er relevant for dem? Eller er det bare jeg som synder og ikke leser disse bøkene for barna mine?

Boka er nominert i åpen klasse i Bokbloggerprisen 2015, en verdig kandidat. 🙂

 

12 tanker om “Bokomtale: Astrid Lindgren”

 1. Denne likte jeg også veldig godt, og må innrømme at jeg er en av de (mange) som har stemt den frem til kortlisten. Enig med deg at språket faller litt gjennom hos målgruppen, så kanskje den slår best ann som retromimrebok for oss opp i årene.
  (tar du en titt på bloggrullen min og ser hvordan du lager vei i vellinga?)

  1. Oi :O Hvordan har jeg klart det? Jeg må vel bare skrive nytt innlegg, så det forsvinner 😛 Jeg skal se om det hjelper å endre størrelsen på bildet, men det er likefullt veldig rart at det blir sånn …

 2. Åå.. den har jeg på lista! «Alle» liker jo den boka der, så jeg får se å få puttet den inn i en passende kategori i bio-sirkelen! 🙂

 3. Kjære Pia!
  Tusen hjertelig takk for gode ord om biografien vår. Du spør om målgruppa, og det skjønner jeg godt :-). Oppdraget fra forlaget var å skrive noe for barn rundt 8 år, altså de som kan lese selv, men som fortsatt gjerne lar voksne lese for dem. I likhet med deg, så tenker jeg at mange av dagens barn ikke leser Astrid Lindgrens bøker, så derfor har det vært et mål med denne biografien å gi barn lyst til å lese bøkene (ikke bare se de flotte filmene). Når det gjelder målgruppe, kan jeg også fortelle at jeg har fått overraskende mange overveldende positive tilbakemeldinger fra mennesker i omtrent alle aldre – barn, tenåringer, voksne, godt voksne og gamle! Ingen bøker er for absolutt alle, men det ser altså ut til at boka favner langt videre enn vi hadde våget å håpe på da vi laget den :-). Og språket er enkelt, ja! Jeg har fulgt Astrid Lindgrens motto om å bruke enkle ord (også når man skriver om vanskelige ting).
  Igjen – tusen hjertelig takk for at du har lest og omtalt boka vår! Vi er utrolig stolte over å ha blitt nominert til Bokbloggerprisen 2015.
  Beste hilsen Agnes 🙂

  1. Hei Agnes 🙂
   Så hyggelig med et vaskeekte forfatterbesøk i den lille kulturkroken min 🙂
   Og det er sant som du sier – kanskje får denne biografien barn lyst til å lese bøkene til Astrid Lindgren. Det er god misjon, det 🙂
   Jeg koste meg i alle fall stort med denne boka om en one-of-a-kind-dame. Astrid Lindgren fikk enda et par stjerner i hjertet mitt etter å ha blitt bedre kjent med hvem hun var.
   Og gratulerer med nominasjonen – den er dere vel unt 🙂

 4. Må bestille denne straks, bare 2 uker igjen til stemmedeadline og jeg mangler ennå 3 bøker. Hjelper svært lite at entusiastiske anmeldelser strømmer inn på de manglende bøkene nå de siste ukene. (Puster med magen).

  LIndgren: Hvorfor leser du ikke Lindgren for barna dine, forresten?
  Trodde slikt var obligatorisk?

  1. Pust! Det går bra!
   Jeg har to barn som mangler mine gode lesegledegener :/ Men til mitt forsvar har jeg nettopp lest The Hobbit (på engelsk!) med 8-åringen, så helt lost in space er han ikke. Yngstemann er Ludde-bøkene mer enn gode nok enda, så jeg satser på en god-mor-karriere når han bare blir stor nok til Lindgrens univers 🙂 Han har en mer fornøyelig humor enn eldstemann, så der slår nok bøkene bedre an 🙂

 5. Takk for fin blogg med masse gode og informative anbefalinger. Håper du som leser mye, vil ta deg tid til å besøke bloggen min og lese noen av mine tekster. Hvem vet? kanskje min debutroman vil ende opp i din bokhylle en dag? 🙂

  1. Så kjekt du likte bloggen min 🙂 Jeg ser du har helt ny blogg – velkommen til bokbloggverden 🙂 Det er et koselig, lite univers 🙂 Blir kjekt å følge deg videre! Ha en glad dag!

Jeg setter stor pris på om du legger igjen en kommentar! Jeg skal gjøre mitt beste for å svare alle. Ønsker deg en GLAD dag!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s