Åsne Seierstad, Khaled Hosseini, Tro

Du skal ikke stjele!

Jeg har lånt bildet av gardenofpraise

I dag har jeg gått tur og hørt på Drageløperen av Khaled Hosseini. Jeg fikk lyst til å lese boka etter å ha lest Bokhandleren i Kabul av Åsne Seierstad. Der  skriver hun om Talibans regel som forbyr drageflyning:

«Drageflyvning har unyttige konsekvenser, som veddemål, dødsfall blant barn og fravær fra undervisningen. Butikker som selger drager, vil bli fjernet.»

Siden jeg har sett Drageløperen på film for noen år siden, tenkte jeg at nå var det på tide å lese boka. Og siden jeg trenger å trene, så falt valget på lydboka 😉

Nå skal jeg ikke skrive så mye om boka i dag, har noen timer igjen å lytte! Men det var noe som ble sagt, som fikk meg til å tenke. Og da må jeg dele det mens jeg fremdeles husker det 😉

Jeg har tidligere jobbet som lærer og undervist i RLE (religion/livssyn/etikk). Noe av det viktigste for meg i dette faget, har vært å formidle at vi trenger å forstå hverandre på tvers av livssyn. For å klare å formidle det, så har jeg prøvd å ta tak i det som er felles for alle mennesker. I alle religioner, livssyn og kulturer (tror jeg!) at det finnes en gylden regel: Alt du vil at andre skal gjøre mot deg, skal du gjøre mot dem!

I dag, i Drageløperen, spør Amir faren sin om noe som fikk meg til å tenke. Hva er synd? Synd er farlig. Fy, fy! Synd er å ikke tro på Gud! Synd er å tro på Gud! Hor er synd. Å lyve er synd. Å elske er synd. Å ikke elske er synd. Alkohol er synd. Homofili er synd. Selvrealisering er synd. «Selvundertrykkelse» er synd.  Baba stiller spørsmålstegn med hva som er synd. Han er ikke så opptatt av alle forbudene som finnes i islam. Det er da han sier noe som jeg tror kan bli en allmenn regel for alle mennesker, på tvers av tro og kultur:

«- Uansett hva mullaen lærer dere, så finnes det bare en synd. Bare én. Og det er tyveri. Alle andre synder er variasjoner av tyveri, forstår du det?

– Nei, Baba, sa jeg og ønsket desperat at jeg forsto. (…)

– Når du dreper en mann, stjeler du et liv, sa Baba. Du stjeler en kvinnes rett til en ektemann. Du tar faren fra hans barn. Når du forteller en løgn, stjeler du retten til sannhet for noen. Når du fusker, stjeler du retten til retterdighet. Skjønner du? Det gjorde jeg. (…)

– Hvis det finnes en gud, da håper jeg han har viktigere ting å bry seg med enn at jeg drikker whiskey og spiser svinekjøtt.»

 

Dette traff meg! IKKE STJEL!
Da tror jeg og de menneskene rundt oss får det godt. Er du enig?

 

Velsignet er den som foretrekker sin bror framfor seg selv.

(Bahá’i-troens gyldne regel)

20 tanker om “Du skal ikke stjele!”

 1. Reblogged this on Pias kulturkrok and commented:

  Det er søndag og tid for ukens smakebit. For tiden er jeg midt mellom to bøker, og har således ingen rykende fersk smakebit å dele. Da jeg så at Mari i dagens smakebit har fokus på at man ikke skal stjele, i lys av at det harkommet for dagen at noen har plagiert andre bloggere i stor stil. Da tenkte jeg på et innlegg jeg delte fra Drageløperen av Khaled Hosseini for to år siden.

  Besøk Mari i Flukten fra Virkeligheten for flere smakebiter!

 2. Passet fint til siste dagers hendelser. En stund siden jeg leste den. Har også filmen, men jeg har rett og slett ikke turt å se filmen ennå. Boken gjorde et veldig inntrykk på meg. Som alle bøker der Taliban er en del av handlingen. Boken til Seierstad er det også lenge siden jeg har lest. Har tenkt at jeg skal lese den om igjen flere ganger. Takk for en flott smakebit.

  1. Ja, det er noe som griper med med bøker fra Afghanistan og Midtøsten. En fremmed verden, dog ikke så langt unna. Samtidig veldig fascinerende med alke disse sterke menneskene!

 3. Ah… dette skal bli det siste jeg leser før jeg går og legger meg. Noe så klokt og vakkert, og så uendelig klokt av deg å dele det med oss 🙂 Håper du har hatt en nydelig søndag!

  1. Aw – dette må være den koseligste meldingen jeg noengang har fått i kroken min 🙂 God natt, Tine – sender deg fargerike drømmer:-)

 4. Å – Så fint et innlegg, og så passende akkurat nå, d avi har oppdaget at noen stjeler fra våre blogginnlegg og utgir det for å være sine egne. Natta Pia.:)

Jeg setter stor pris på om du legger igjen en kommentar! Jeg skal gjøre mitt beste for å svare alle. Ønsker deg en GLAD dag!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s