Bøker lest i 2012

Kavalkade for bøker lest i 2012For å oppsummere bokåret 2012, har jeg som andre bloggere, blant annet Beathes bokhylle, Marianne og Karin laget en liste over hvilke bøker jeg har likt best ut fra ulike kategorier:

Årets beste: Det er vanskelig å velge, men det må bli Drageløperen av Khaled Hosseini – en uendelig vakker og vond historie!

Årets kjærlighetshistorie: Jeg har ikke lest mange typiske kjærlighetshistorier, annet en de historiske romanen Der vi engang gikk av Kjell Westö. Ja, og så Lucie av Amalie Skram selvsagt. Men ingen av bøkene skildrer den romantiske og lykkelige kjærlighetshistorien …


Årets fantasy: Absolutt ikke lest! og skal ikke lese!

Årets «midt på treet»: I skyggen av store trær av Kristine Storli Henningsen. Helt grei historie. Lettlest. Boka ble litt for lite troverdig for meg.

Årets etterlengtede: Der hvor roser aldri dør av gunnar Staalesen. Jeg elsker Varg Veum, og ble kjempeglad da jeg hørte at det var ny bok underveis tidligere i år. Og overlykkelig da jeg fikk den i bursdagsgave av guttene min!

Årets herligste: Har jeg lest noe herlig? Om jeg drar begrepet herlig litt langt, så er Ta vare på mamma av Shin Kyung-sook en absolutt god kandidat. Boka er på mange måter trist, men er herlig (og litt frustrerende) annerledes. Fordatteren skildrer de menneskelige relasjonene på en herlig og livaktig måte. Boka rørte ved meg på mange ulike plan! Hjertevarm og hjerteskjærende!

Årets overraskelse: Jeg har visst lest mye krim og tragedie, og har i så henseende ikke møtt på de store overraskelsene. Så kanskje jeg kan si at den største overraskelsen var da jeg fant ut at Siba Shakid, forfatteren av Der Gud gråter, hverken var afghansk eller mann, men derimot iransk kvinne. 

Beste krim: Dinosaurens fjær av Sissel-Jo Gazan. Desidert! Dette skriver jeg i bloggomtalen min:


Dinosaurens fjær var ei bok jeg leste og glemte alt annet! Det var ei sånn bok som ikke gjorde noen god mor av meg 😉 Jeg satt en hel formiddag og leste, mens barna lekte med tog. Jeg tror ikke noen katastrofe foregikk mens jeg leste ;)) Dinosaurens fjær er veldig godt skrevet, den er utrolig mangfoldig! Jeg skulle ønske jeg hadde lest den på originalspråket, dansk. jeg likte så utrolig godt at kriminalhistorien bare var en liten del av det hele. At de personlige historiene var viktigere enn selve etterforskningen. Og boka var så utrolig lærerik!

Årets Thriller: Thriller har jeg visst ikke lest i 2012, enda det er en sjanger jeg liker godt. Men jeg fikk en thriller til jul: Den siste gode mann av A.J. Kazinski.

  Årets morsomste: Jeg har visst også lest lite å le av, men jeg kan dele årets morsomste sitat fra Der vi engang gikk av Kjell Westö:


  «Er du gal! Dette må for all del ikke gå i trykken!» Lonni var riktignok et surrehode, men han var også en driftig ung mann, og reklamen var allerde sendt avgårde til Hufvudstadsbladets annonseavdeling. Derfra var den ekspedert videre til avisens setteri, og nå var det allerede kveld, og de som jobbet på nattskiftet var som vanlig enten overstadig beruset eller i dyp søvn. Derfor lyktes det ikke fro Jocke å komme i kontakt med noen ansvarlig redaktør eller faktor før det var for sent, og neste morgen kunne en henrykt leserskare studere verdenshistoriens første annonse for tannpastaen «Rectal»: Deres åndedrett har aldri duftet bedre.

   Årets skuffelse: jeg har vel ikke blitt direkte skuffet av noe jeg har lest, men om jeg må rangere alle mine leste bøker, så kommer I skyggen av store trær av Kristine Storli Henningsen nederst på lista.


   Årets norske: Menneskefluer av Hans Olav Lahlum – enormt bra krim med sokus på det lukkedes roms mysterium.

   Årets sterkeste: Der Gud gråter av Siba Shakid. Sterk og gripende historie om en sterk afghansk kvinnes kamp for seg selv og familien sin. En oppdiktet historie basert på ulike kvinners historier.

   Disse bøkene har jeg lest i 2012:

   (disse husker jeg, mener å huske at jeg har lest en eller to til uten at jeg klarer å huske hva det var …)

   1. Drageløperen av Khaled Hosseini 
   2. Der Gud gråter av Siba Shakid 
   3. Isprinsessen av Camilla Läckberg
   4. Predikanten av Camilla Läckberg
   5. Steinhuggeren av Camilla Läckberg
   6. Ulykkesfuglen av Camilla Läckberg
   7. Tyskerungen av Camilla Läckberg
   8. Havfruen av Camilla Läckberg
   9. Fyrvokteren av Camilla Läckberg 
   10. Menneskefluer av Hans Olav Lahlum
   11. Satelittmennesker av Hans Olav Lahlum
   12. Katalysatormordet av Hans Olav Lahlum 
   13. Ta vare på mamma av Shin Kyung-sook 
   14. Bokhandleren i Kabul av Åsne Seierstad 
   15. Den siste prinsen av Tor Bomann-Larsen 
   16. Dinosaurens fjær av Sissel-Jo Gazan 
   17. I skyggen av store trær av Kristine Storli Henningsen 
   18. Der vi engang gikk av Kjell Westö 
   19. Der hvor roser aldri dør av Gunnar Staalesen 
   20. Anger av Arnaldúr Indridason 
   21. Lucie av Amalie Skram

   2 tanker om “Kavalkade for bøker lest i 2012”

   1. En flott oppsummering. Noe av det har jeg lest og likt; som Dinosaurens fjær. Noe har jeg lest og elsket; som Den siste gode mann. Camilla Läckberg er fin, Lahlum står på leselisten min og Staalesen har jeg ikke en gang begynt på :-)Ønsker deg et riktig godt nytt leseår!

   Jeg setter stor pris på om du legger igjen en kommentar! Jeg skal gjøre mitt beste for å svare alle. Ønsker deg en GLAD dag!

   Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

   WordPress.com-logo

   Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

   Twitter-bilde

   Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

   Facebookbilde

   Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

   Kobler til %s