Biografier, Jesper Bengtsson

Bokomtale: Aung San Suu Kyi, en biografi

Jeg er med i Moshonistas biografisirkel, og denne månedens tema er politikere. Jeg hadde lenge tenkt at jeg skulle lese om en norsk politiker, men det var jammen vanskelig å finne en bok jeg hadde lyst til å lese … Så da falt valget på Aung San Suu Kyi. Ikke bare fordi hun er blitt en legendarisk politiker, med enorm standhaftighet og en misunnelsesverdig ro over det hun holder på med, men også fordi jeg har mange venner fra Burma, og dette landet og alle skjebnene der ligger mitt hjerte nært.

Valget falt på Aung San Suu Kyi, en biografi av Jesper Bengtsson.

Aung San Suu Kyi er en fascinerende person, det har jeg syntes helt fra jeg hørte om henne for første gang. Da uten en eneste venn fra Burma, et land jeg knapt hadde  hørt om før det. Denne mye omtalte kvinnen som sammenlignes med Mahatma Gandhi og Nelson Mandela. Datteren av Burmas frihetslegende, general Aung San. Selv om jeg godt vet hvem Suu Kyi er, så skjønner jeg nå at jeg har visst svært lite om henne, annet enn at hun er politisk leder i Burma, og at hun har sittet i husarrest de fleste årene fra 1989.

Suu Kyi overrasket meg på mange måter. Hun er en kontastrik person. Stille og beskjeden, men standhaftig og en enorm rettferdighetssans. Fra hun var 15 til hun var 43 år bodde hun faktisk ikke engang i Burma. Høsten 1988 ble Suu Kyis mor syk, og hun reiste hjem for å pleie henne. Det var helt tilfeldig at hun var i Burma da det var et stort opprør, og hun ble engasjert politisk. Hadde ikke moren hennes blitt syk på dette tidspunktet, hadde vi sannsynligvis ikke visst hvem Suu Kyi er.

Jesper Bengtsson, som er forfatter av boka, har gjort et grundig arbeid når det kommer til iformasjonsmateriale. Boka gir en god innføring i Burmas historie, frihetskamen, om mange sentrale ledere, om Aung San Suu Kyis liv, både personlig og politisk. Bortsett fra dette er det ei rimelig kjedelig bok. Full av oppramsinger. Hadde vært ei gos skolebok. Men det var jo ikke det jeg ville ha. Jeg ville ha ei bok med driv i. Suu Kyi har levd et vanvittig spennende liv, og hadde fortjent ei mye mer spennende bok enn dette! Likefullt er jeg fornøyd med boka – jeg har jo lært masse 🙂

Suu Kyi be gidt med Michael Aris, en britisk forsker og forfatter. Han har også skrevet en bok om kona og Burmas frihetsamp, Freedom from fear ad other writings, og denne tror jeg er mer spennende, og den er notert på ønskelista mi.

Nåja, dette ble en kort omtale. Men jeg har ikke så mye å skrive (kan jo ikke rase opp alt fra boka!) Dessuten må jeg innrømme at jeg ikke er helt ferdig med boka enda … Jeg må bare legge inn innlegget nå mens det fremdeles er 17. august, for det er jo så godt som 15, august, som var fristen hos den ikkefulltsådiktatoriske Moshonista …

5 tanker om “Bokomtale: Aung San Suu Kyi, en biografi”

  1. Je ger enig i at hun er en meget interessant person. Samtidig som hun har utholdt veldig mye. Det kan ikke ha vært et lett liv!

  2. Hadde ikke fått meg at innlegget var ferdig.
    Har du glemt å legge igjen link, eller har jeg glemt å sjekke
    (sistenevnte er nok mest sannsynlig)

    Husket Gro skrev om denne i Sheeba-kategorien, og erindrer at heller ikke hun var så begesitret, for Suu Kyi ja, bare ikke biografien. Hvis det da var samme bok. Skremmende med disse tilfeldighetene, hvordan et vilkårlig besøk hos syk mor, kan forandre både et liv, og historien så radikalt.

Jeg setter stor pris på om du legger igjen en kommentar! Jeg skal gjøre mitt beste for å svare alle. Ønsker deg en GLAD dag!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s