Krim, Menneskesyn, Samfunnskritikk, Trude Teige

Bokomtale: Jenta som sluttet å snakke

Nå er det en stund siden jeg leste kriminalromanen Jenta som sluttet å snakke av Trude Teige. Boka fikk jeg av Aschehoug, etter å  ha bedt om den etter en mail jeg fikk fra dem. Det var tittelen som trigget meg. Ellers tror jeg at ukjente Trude Teige og coveret på boka hadde fått meg til å gå forbi … Hurra for den fine tittelen, for ellers hadde jeg gått glipp av en veldig god bok!

Det er journalisten Kajsa Coren som er hovedpersonen i boka. Hun er gift med en politietterforsker, som nå er i permisjon etter å ha blitt skutt i oppdrag (Æsj! At jeg aldri skal klare å begynne med bok nummer en!) Forholdet skranter, og de har flyttet til Losvika for å finne tilbake til hverandre og roen i hverdagen.

Da en ung kvinne i Losvika blir funnet drept i sitt eget hus, blir Kajsa engasjert som frilanser for å dekke saken. Som journalist går hun inn for saken med hjerte, hud og hender, og ser at saken bærer mange elementer i seg. Bare et år tidligere ble kvinnens far, som var predikant, også drept, uten at saken ble løst. Har sakene sammenheng? Kajsa ønsker å skrive et portrett om denne kvinnens liv, men det er nesten ingen som kjenner henne. Annet enn at hun var den kvinnen som ikke snakket, og som isolerte seg. Etterhvert som hun klarer å nøste seg tilbake i livet hennes, åpner det seg en historie som ikke er rosenrød …

Jenta som sluttet å snakke er en veldig spennende og godt skrevet kriminalroman. Trude Teige er dyktig på mange områder: Hun skriver godt, klarer å holde et godt driv i boka. Historien er spennende og plottet veldig bra. Mange gode skildringer, og relasjonene mellom personene er levende og realistiske. Teige viser god innsikt i psykologiske reaksjoner. Det var ei lettlest bok, men det var historien som drev meg! Jeg bare MÅTTE bli ferdig!

Jeg må likevel komme med en innsigelse. Når det er sagt, så er denne innsigelsen rettet til veldig mange kriminalforfattere, så Trude Teige, du må veldig gjerne spre det videre 🙂

Det handler om menneskesyn. Og det handler om å være adoptert. Hvorfor skal alltid den adopterte fremstilles som et offer i krimbøker? Selv om det går bra med de aller fleste adopterte, så er det fremdeles en liten, men stigmatisert gruppe. Jeg skjønner at det fungerer bra litteraturteknisk. Men trenger det virkelig å alltid gå så FRYKTELIG dårlig med den adopterte? Jeg tror ikke jeg her lest en eneste bok der det går sånn noenlunde bra med denne gruppen. Hvor blir det av den adopterte superetterforskeren? (Jeg hadde blitt glad om det bare  hadde blitt lagt inn en liten vellykket adoptert birolle!)

Det hander om menneskesyn. Og det handler om det perfekte. Jeg kjenner at jeg får litt vondt inni meg når jeg leser om Kajsa som vurderer Tone (hvorfor passer hun ikke til å hete Tone?) – Jenta som ser perfekt ut, bortsett fra søkket i leppa … Hva er perfekt da? Jeg tror egentlig ikke at det ligger så mange vonde tanker bak dette. Jeg skriver det på ubetenksomhet. Men som en som lever tett opp til det «uperfekte,» kjenner jeg at jeg vil denne tankeløsheten til livs! Ja, man legger gjerne merke til dette søkket i leppa. Men tenker vi virkelig at det er et skår i det perfekte?

Nå fikk de to siste avsnittene her litt større plass enn jeg hadde tenkt meg, men jeg håper at vi alle kan tenke litt over hvilket menneskesyn vi har. Når vi nå har tenkt på det, må vi tilbake til  Jenta som sluttet å snakke. Knakende god bok! Veldig velskrevet! Herlig driv! Jeg skal lese mer av Trude Teige! Det bør du også gjøre! 🙂

11 tanker om “Bokomtale: Jenta som sluttet å snakke”

 1. Denne boka har jeg på vent. Startet på den og synes det avr vel mye fæle greier de første to kapitlene, så jeg la den fra meg, inntil videre.. Jeg leste den forrige boka til Teige, som heter Svok. Den likte jeg veldig godt.:) God helg Pia.:)

  1. Ja, jeg husker du syntes den var litt fæl i starten. Men den er ikke så fæl 🙂 Men for all del, du har sikkert nok bøker å velge i 😉
   Ha en glad dag!

 2. Kjempebra omtale, Pia! Du tar absolutt opp noe viktig. Jeg har nemlig også reagert på at adopterte ofte blir fremstilt som offer, og det speiler på ingen måte virkeligheten. Det tør jeg i alle fall å stå på.

  1. Sant Wanya! Og det er ikke bare å skylde på at det er litteratur, for litteratur er med og speiler holdningene våre. Som adoptivmor vet jeg godt at mange fremdeles skiller på «egne» barn og adopterte barn. Jeg har da bare mine egne unger! Og for å bruke et ord jeg sjelden bruker: Til helvete med biologien!
   Have a happy day!

 3. Hm. Eg har ikkje tenkt på at adopterte blir framstilt på den måten, men eg ser at du har eit poeng. Eg òg reagerte på at Kajsa meiner at Tone ikkje passa til namnet sitt.

  Eg var ikkje så begeistra verken for denne boka eller den forrige (Svik). Dei to fyrste bøkene i serien (Noen vet og En hjelpende hånd) er etter mi meining betre.

  1. Nei vi kan ikke alle like ale bøkene 🙂 Jeg skal nok lese de andre bøkene også en dag, så da år ejg se om jeg er enig med deg!
   Ha en glad dag!

 4. Det er så bra at du gir beskjed 🙂 Har du lest «Velkommen til oss»? Skulle likt å høre hva du har å si om den… Jeg hoppet over denne krimmen, for jeg forsto det sånn at det var en bok litt langt ute i en serie. Kanskje jeg skal vurdere den allikevel 🙂 – Ha en strålende helg Pia!

  1. Hehe, du fikk jo med deg mitt forrige sukk også … Denne gangen kunne jeg skrive det i omtalen uten å røpe for mye av plottet, for nå har jeg tenkt å det i så mange år at det var godt å få det ut 😉
   Det er jo alltid kjekt å begynne med bok nummer en i en serie, så du må jo ikke strengt tatt begynne på denne. Jeg liker Kajsa, så gleder meg til å lese mer om henne 🙂

Jeg setter stor pris på om du legger igjen en kommentar! Jeg skal gjøre mitt beste for å svare alle. Ønsker deg en GLAD dag!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s